Andrew Davies / André Schäfer ROCK HUDSON – SCHÖNER FREMDER MANN

Rock_Hudson

Andrew Davies / André Schäfer
ROCK HUDSON – SCHÖNER FREMDER MANN
Njemačka, 2010, 95 min

ROCK HUDSON – ZGODNI TAMNOKOSI NEZNANAC
Muževni idol velikog ekrana Rock Hudson predstavljao je samu srž muškosti. Među prvim je holivudskim zvijezdama koje su umrle od stečenog sindroma imunodeficijencije, i tako je 1985. godine u vrijeme paranoje koja je zavladala SAD-om, smrtonosni virus dobio poznato zaštitno lice. Godina 2010. nije samo 25 obljetnica njegove smrti, već označava i 85 godina od njegova rođenja. Pravim imenom Roy Harold Scherer Jr., rođen je u mjestu Winnetka, država Illinois, i od djetinjstva je sanjao da će postati glumac. Po dolasku u Hollywood mijenjaju mu ime u ROCK HUDSON, ime nabijeno grubošću i testosteronom. Sveamerički filmski idol sada je bio spreman za akciju, savršen za uloge snažnih muškaraca. Holivudski sustav nije bio spreman tolerirati homoseksualce. Kako bi u javnosti dokazao svoju muškost i zaštitio tajni dvostruki život izvan filmskog seta, Hudson se morao družiti sa starletama i izvoditi ih na večere. Čak se i oženio tajnicom svog menadžera 1955. godine, a brak je potrajao tek tri godine. Krajem 1960-ih kino-dvorane je počela puniti nova generacija revolucionarnih filmova – Novi Hollywood. Hudsonova filmska karijera polako blijedi, no nastavlja raditi za televiziju. Glumio je u uspješnoj detektivskoj seriji „McMillan and Wife“, te u „Dinastiji“, legendarnoj sapunici iz 80-ih godina koja je Hudsona uvela u milijune domova širom svijeta. No gledatelji su već tada zamijetili da glumac ne izgleda tako dobro kao nekoć. Simptomi AIDS-a polako su se počeli pokazivati.
Tko je stvarno bio Rock Hudson? Izmišljena osoba? Rock je uvijek tvrdio da njegov stvaran život održava filmski, i obrnuto. Film analizira niz Hudsonovih filmskih uloga, i s druge strane prikazuje intimni i privatni svijet Roya Fitzgeralda, otkrivajući što se događalo iza površnih scenarija i dvostrukih vrijednosti Hollywooda. Rock Hudson je bio zvijezda u stalnom nastojanju da održi ravnotežu između heteroseksualnog svijeta muškog junaka i tamne strane zabranjene seksualnosti iz uloge skrivenog homoseksualca.        

Andrew Davies
Rođen 29. travnja 1951. godine u Walsallu, Engleska. Tijekom magistarskog studija pohađao je kolegije iz umjetnosti, povijesti umjetnosti, filozofije, parapsihologije i kreativnog pisanja na Birmingham College of Art i Royal College of Art u Londonu; radio je kao predavač na Umjetničkoj školi u Portsmouthu, na kazališnim i filmskim produkcijama u Ujedinjenom Kraljevstvu i Njemačkoj, te kao prevoditelj na filmu, televiziji i radiju; predavao je kreativno pisanje i prevođenje na Sveučilištu u Kolnu; te režirao nekoliko dugometražnih dokumentarnih filmova i posebnih programa na temu umjetnosti, glazbe i filma za WDR, NDR, 3sat, ZDF i ARTE. Od 2003. radi kao autor i redatelj za FLORIANFILM GmbH, Koln.

André Schäfer
Rođen 30. kolovoza 1966. u Troisdorfu, Njemačka. Diplomirao je povijest i novinarstvo na Sveučilištu Ludwig-Maximilians i pohađao Deutsche Journalistenschule (Njemačka škola novinarstva) u Munchenu. Radi kao slobodni novinar za nekolicinu novinskih kuća, npr. Die Zeit, Frankfurter Rundschau i berlinski TAZ, te režira projekte za WDR, ARD, stern TV, 3sat, ZDF i ARTE od 1992. Od 2002. godine partner je u produkciji FLORIANFILM GmbH, Koln.

FLORIANFILM  GmbH
Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript
+49 221 2005280

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner