Andrew Davies / André Schäfer ROCK HUDSON – SCHÖNER FREMDER MANN

Rock_Hudson

Andrew Davies / André Schäfer
ROCK HUDSON – SCHÖNER FREMDER MANN
Njemačka, 2010, 95 min

ROCK HUDSON – ZGODNI TAMNOKOSI NEZNANAC
Muževni idol velikog ekrana Rock Hudson predstavljao je samu srž muškosti. Među prvim je holivudskim zvijezdama koje su umrle od stečenog sindroma imunodeficijencije, i tako je 1985. godine u vrijeme paranoje koja je zavladala SAD-om, smrtonosni virus dobio poznato zaštitno lice. Godina 2010. nije samo 25 obljetnica njegove smrti, već označava i 85 godina od njegova rođenja. Pravim imenom Roy Harold Scherer Jr., rođen je u mjestu Winnetka, država Illinois, i od djetinjstva je sanjao da će postati glumac. Po dolasku u Hollywood mijenjaju mu ime u ROCK HUDSON, ime nabijeno grubošću i testosteronom. Sveamerički filmski idol sada je bio spreman za akciju, savršen za uloge snažnih muškaraca. Holivudski sustav nije bio spreman tolerirati homoseksualce. Kako bi u javnosti dokazao svoju muškost i zaštitio tajni dvostruki život izvan filmskog seta, Hudson se morao družiti sa starletama i izvoditi ih na večere. Čak se i oženio tajnicom svog menadžera 1955. godine, a brak je potrajao tek tri godine. Krajem 1960-ih kino-dvorane je počela puniti nova generacija revolucionarnih filmova – Novi Hollywood. Hudsonova filmska karijera polako blijedi, no nastavlja raditi za televiziju. Glumio je u uspješnoj detektivskoj seriji „McMillan and Wife“, te u „Dinastiji“, legendarnoj sapunici iz 80-ih godina koja je Hudsona uvela u milijune domova širom svijeta. No gledatelji su već tada zamijetili da glumac ne izgleda tako dobro kao nekoć. Simptomi AIDS-a polako su se počeli pokazivati.
Tko je stvarno bio Rock Hudson? Izmišljena osoba? Rock je uvijek tvrdio da njegov stvaran život održava filmski, i obrnuto. Film analizira niz Hudsonovih filmskih uloga, i s druge strane prikazuje intimni i privatni svijet Roya Fitzgeralda, otkrivajući što se događalo iza površnih scenarija i dvostrukih vrijednosti Hollywooda. Rock Hudson je bio zvijezda u stalnom nastojanju da održi ravnotežu između heteroseksualnog svijeta muškog junaka i tamne strane zabranjene seksualnosti iz uloge skrivenog homoseksualca.        

Andrew Davies
Rođen 29. travnja 1951. godine u Walsallu, Engleska. Tijekom magistarskog studija pohađao je kolegije iz umjetnosti, povijesti umjetnosti, filozofije, parapsihologije i kreativnog pisanja na Birmingham College of Art i Royal College of Art u Londonu; radio je kao predavač na Umjetničkoj školi u Portsmouthu, na kazališnim i filmskim produkcijama u Ujedinjenom Kraljevstvu i Njemačkoj, te kao prevoditelj na filmu, televiziji i radiju; predavao je kreativno pisanje i prevođenje na Sveučilištu u Kolnu; te režirao nekoliko dugometražnih dokumentarnih filmova i posebnih programa na temu umjetnosti, glazbe i filma za WDR, NDR, 3sat, ZDF i ARTE. Od 2003. radi kao autor i redatelj za FLORIANFILM GmbH, Koln.

André Schäfer
Rođen 30. kolovoza 1966. u Troisdorfu, Njemačka. Diplomirao je povijest i novinarstvo na Sveučilištu Ludwig-Maximilians i pohađao Deutsche Journalistenschule (Njemačka škola novinarstva) u Munchenu. Radi kao slobodni novinar za nekolicinu novinskih kuća, npr. Die Zeit, Frankfurter Rundschau i berlinski TAZ, te režira projekte za WDR, ARD, stern TV, 3sat, ZDF i ARTE od 1992. Od 2002. godine partner je u produkciji FLORIANFILM GmbH, Koln.

FLORIANFILM  GmbH
Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript
+49 221 2005280

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

avcilar evden evebeylikduzu evden eve sisli evden evebahcelievler evden eve umraniye evden evegoztepe evden eve kadikoy evden evependik evden eve maltepe evden evekartal evden eve tuzla evden evebagcilar evden eve