Claudio Bondi PIETRO GERMI: IL BRAVO IL BELLO IL CATTIVO

Pietro Germi

Claudio Bondi
PIETRO GERMI: IL BRAVO IL BELLO IL CATTIVO
Italija, 2008, 60 min

PIETRO GERMI: DOBAR, LIJEP, ZAO
Film pokriva četiri najznačajnija razdoblja u radu Pietra Germija: neorealizam, cijenjene žanrovske filmove, otkrivanje talijanske komedije, te pokušaje istraživanja novih narativnih struktura, u razdoblju pred kraj karijere. Spomenute referentne toče ne pokrivaju sva područja njegove filmografije, no daju dobar pregled umjetničkog puta tijekom kojeg je mijenjao žanr, ali nikad i sam stil. I tako se krećemo od prikaza Sicilije koji su nevjerojatno slični pejzažima iz radova Johna Forda, preko detektivskih zapleta inspiriranih djelima Carla Emilia Gadde, smještenih u Rim 50-ih godina, tri velike komedije koje predstavljaju središnji dio njegova filmskog opusa, te konačno i do istovremeno prijepornih i popularnih filmova koje je snimio s Adrianom Celentanom, Giannijem Morandijem i Dustinom Hoffmanom. Jednosatni portret otkriva bogato filmsko naslijeđe 'velikog tesara', kako ga je od milja zvao prijatelj Federico Fellini. U dokumentarnom se filmu koristi arhivska građa TV kuće RAI, isječci iz filmova, te do sada neprikazani materijali koji su prošli pažljivu restauraciju.       

Claudio Bondi
Rođen u Rimu 1944. godine, diplomirao umjetnost 1969. na Institutu za povijest kazališta Sveučilišta u Rimu. Kao korisnik stipendije dvije je godine studirao režiju na filmskoj školi Centro Sperimentale di Cinematografia u Rimu, i diplomirao 1971.
Od 1971. do 1974. radio je kao asistent redatelja na TV filmovima Roberta Rossellinija: Augustine of Hippo/ Augustin iz Ipone, The Age of the Medici/ Doba Cosima Medicija i Leon Battista Alberti; režirao je dokumentarac o snimanju filma Blaise Pascal; surađivao je s Vittoriom De Setom i Marianne Ahrne (sada voditeljica Švedskog filmskog instituta) na TV seriji Divorce i na filmu Vicino lontano. Radio je kao scenarist i redatelj na brojnim TV serijama za Rai Uno, Rai Tre, Orf, Zdf, Reiac Film, Veradia Film, Cinelife, C.E.M, Intervideo, Telesia, Four Corners Prod. Inc. (New York), Promo Media (New York), Telelatino (Toronto), Nitra S.A. (Madrid), Satel Film (Beč), Almaro (Munchen).

BLUE FILM srl
Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript
+39 06 3215486

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner